Wat is een spirobuis?
Een spirobuis wordt ook wel spiraalbuis genoemd en kun je in een breed toepassingsgebied (scholen, kantoren, ziekenhuizen, magazijnen en woningen etc.) binnen een ventilatiesysteem gebruiken om lucht te transporteren. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om schone lucht aan te voeren of om vervuilde lucht af te voeren. Een spirobuis kun je ook gebruiken om lucht vanuit een luchtbehandelingskast te transporteren, of om lucht naar een afzuigkap of andere afvoereenheid te leiden. Verder zijn spirobuizen geschikt voor mechanische ventilatiesystemen, WTW-units, airconditioning en luchtverwarmingssystemen. Deze producten hebben een kanaaleind aansluiting (hier past een steekverbinding in).
Waar is een spirobuis van gemaakt?
De spirobuizen die je bij Ventilatieland kunt kopen, zijn van gegalvaniseerd staal. Dit materiaal is erg stevig en goed bestand tegen de hoge druk waarmee er lucht door de buis wordt getransporteerd. Ook beschikken onze spiraalbuizen over oppervlaktebescherming, omdat ze galvanisch verzinkt zijn.
Welke diameter heeft een spirobuis?
De diameter van een spirobuis wordt uitgedrukt in millimeters (mm) en kan variëren. Dit hangt af van de specifieke toepassing en de hoeveelheid lucht die moet worden getransporteerd. Sommige spirobuizen hebben een wat kleinere diameter en zijn bedoeld voor kleine systemen, terwijl spirobuizen met een grotere diameter geschikt zijn voor gebruik in grotere systemen. Ons assortiment spirobuizen bestaat uit producten met een diameter van 80, 100, 125, 150, 160, 180, 200, 250 en 315 mm. Ook zit er verschil in de verplaatsbare lucht van deze producten. Hoe breder de diameter, hoe meer lucht er door de buis kan worden getransporteerd. Bij iedere spirobuis zie je hoeveel dit is bij 3m/s en 5m/s (aantal meter per seconde). Let er ook op dat je bij het kopen van hulpstukken de juiste diameter kiest, die op de spirobuis past!
Welke accessoires en hulpstukken kan ik gebruiken bij een spirobuis?
Hierbij zijn verschillende mogelijkheden. Het heeft er onder andere mee te maken hoe het ventilatiekanaal loopt dat wordt aangelegd en de totale lengte ervan. Zo kun je bijvoorbeeld ronde spiro bochten, T-stukken of broekstukken in verschillende gradenbundels gebruiken, zoals 30°, 45° of 90°. Ook kun je kiezen voor verloopstukken of een handbediende regelklep. Ook voor het afsluiten van een spirobuis zijn er voldoende opties, zoals een buisrooster, een regenhoed of deksels (eindstukken). Je hebt vaak een beugel (met rubber) nodig om hulpstukken aan te sluiten op een spirobuis. Zo blijft alles stevig op z'n plek zitten.
Hoe leg ik een ventilatiesysteem aan met een spirobuis?
Metalen buizen zijn zowel geschikt voor de aanleg van ventilatiesystemen in woningen als voor de installatie van uitgebreide ventilatiesystemen in grote gebouwen zoals kantoren, scholen, kinderdagverblijven en ziekenhuizen. Je kan de spiraalbuizen met elkaar verbinden met behulp van de verschillende hulp- en verbindingsstukken. Wil je weten hoe je zelf eenvoudig een spirobuis monteert? Bekijk dan de instructievideo 'Hoe monteer ik een spirobuis?'
Kan een spirobuis goed tegen hitte?
Dat ligt aan het materiaal en de wijze waarop de spirobuis gemaakt is. Onze stalen buizen zijn goed bestand tegen hitte. Ook kunnen de diverse hulpstukken luchtdicht worden aangesloten. Spirobuizen van aluminium en kunststof kunnen minder goed tegen hogere temperaturen.
Extra lange of geïsoleerde spirobuis
Wij bieden spiralobuizen standaard aan met een lengte van 1 of 1,5 meter, zodat we een snelle en goedkope levering kunnen garanderen! In ons assortiment vind je ook de hoogwaardige thermoduct geïsoleerde ventilatiekanalen. Deze buizen passen in elk warmteterugwinningssysteem en voldoen aan de strengste geluid- en condensatie eisen. Door de geïsoleerde cellenstructuur wordt condensatie door lage temperaturen tegengegaan.
Welke spirobuis bocht heb ik nodig?
Het is goed om te benoemen dat er niet alleen verschil zit tussen het aantal graden van de diverse spirobuis bochten, maar ook tussen de lengte. Zo zijn er bijvoorbeeld spiro bochten in 90° die worden verdeeld in een gewone bocht of een korte bocht. Bij korte bochten zit er minder ruimte tussen beide uiteinden, terwijl de hoek hetzelfde blijft. Welke bocht je nodig hebt, hangt vooral af van de grootte van de ruimte, in welke mate er daadwerkelijk aftakkingen of bochten nodig zijn en uiteraard hoe het ventilatiesysteem loopt. Ga je een ventilatiesysteem aanleggen waarbij spirobuizen en toebehoren nodig is? Dan adviseren we je graag over de aanschaf van de juiste producten en over de installatie/het gebruik.