Ventileren was altijd al belangrijk, maar heeft nu nog meer aandacht gekregen. Een gezond binnenklimaat is belangrijk voor je gezondheid, concentratie en een comfortabel gevoel. Echter is ventilatie nóg belangrijker geworden met de komst van corona. Maar waarom is het zo belangrijk en hoe kun je het beste ventileren in strijd tegen corona? We vertellen het je hier.
Je kunt via verschillende manieren goed ventileren en frisse lucht in huis halen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van balansventilatie (systeem D) waarbij de ruimte wordt geventileerd én de warmte niet verloren gaat of mechanische ventilatie (systeem C). Daarnaast kan er ook gekozen worden voor natuurlijke ventilatie. Je kunt dan ventilatieroosters plaatsen in muren en/of deuren. Hoe lang je moet ventileren? Het beste is om heel de dag te ventileren. Binnen een half uur raakt schone lucht alweer vervuild. Om optimaal te ventileren dienen de ramen elk uur minimaal een kwartier tegenover elkaar open te staan en ventileer 24/7 mechanisch. De overheid adviseert om de CO2 waarden van een ruimte idealiter niet hoger dan 900 ppm uit te laten schieten en in geen geval boven de 1200 ppm. Dit kun je goed meten met een CO2 meter.
Let op: Zorg ervoor dat deze systemen heel de dag aan of open staan. Wanneer dit niet het geval is, raakt de schone lucht binnen een half uur al opnieuw vervuild en ontstaan er opnieuw gezondheidsrisico’s.
Waar het aanschaffen en aan/open zetten van de ventilatie de eerste stappen zijn tot een goed geventileerde ruimte, is het ook ontzettend belangrijk om de ventilatiesystemen te onderhouden. Dit wordt mede gedaan door het vervangen van filters en het reinigen van de ventilatiekanalen. Wanneer dit niet het geval is, kan de lucht alsnog schadelijk zijn voor je gezondheid. Meer over onderhoud en reiniging van de ventilatiesystemen lees je in deze blog.
Koolstofdioxide (CO2) is de belangrijkste indicator voor een gezond binnenklimaat. Wanneer er (te) veel mensen in een ruimte zijn wordt er veel CO2 uitgeademd. Wanneer er in verhouding te weinig frisse lucht bij komt, wordt het CO2 niveau te hoog, het binnenklimaat wordt ongezond en de kans op verspreiding van corona neemt toe. Een CO2 monitor geeft de kwaliteit van de binnenlucht aan door de koolstofdioxide te meten. Met een CO2 meter leer je als het ware ventileren. Een gezond of ongezond binnenklimaat kan je als mens niet waarnemen. Wanneer je last krijgt van klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid etc is het CO2 niveau extreem hoog. Met een luchtkwaliteitsmeter weet je wanneer het tijd is om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Lees meer hierover in onze blog hoe werkt een CO2 meter?
Wanneer je binnen ventileert, moet er aandacht gegeven worden aan de luchtstromen. Wanneer er veel luchtstromen zijn, worden de wolkjes met aerosolen verstoord. Zo voorkom je dat de coronadeeltjes van de ene naar de andere persoon overgebracht worden. Wanneer er echter sprake is van één sterke luchtstroom, is de kans op overdracht van corona groter. Wanneer je corona dus buiten de deur wil houden en wil ventileren met een airco of zwenkventilator, moet je zorgen voor meerdere luchtstromen en geen sterke luchtstromen die van persoon naar persoon gaan. Ben je alleen in een ruimte? Dan is dit natuurlijk geen probleem.
TIP 1: 24/7 VENTILEREN
Het REHVA stelt dat het echt nodig is om 24 uur per dag, 7 dagen in de week te ventileren. Ook wanneer niemand in een ruimte aanwezig is, is het noodzakelijk om te ventileren. Zo zorg je altijd voor voldoende luchtcirculatie en een gezond binnenklimaat. Door gebruik te maken van vraaggestuurd ventileren, zorgt het systeem altijd voor de benodigde luchtcirculatie in een bepaalde ruimte.
TIP 2: ZORG VOOR DOORSTROMING VAN DE LUCHT
Alleen het gebruik van een afzuiging tijdens het koken of douchen bijvoorbeeld, voldoet niet om een ruimte te ventileren. Er is ook een toevoer van frisse lucht nodig. Het openen van een raam voldoet dan niet. Als je het raam open wil zetten, zorg dan dat het er twee zijn in plaats van één. Zorg ook dat deze ramen tegenover elkaar staan en hou deze voor minstens 15 minuten geopend.
TIP 3: METEN = WETEN
Je kunt met een CO2 monitor de luchtkwaliteit in de woning meten. Houd de lucht bij voorkeur rond de 600 ppm (parts per million). Door gebruik te maken van een CO2 monitor weet je precies wanneer de binnenlucht niet meer optimaal of gezond is, en kun je aan de hand van de monitor actie ondernemen.