Om gezonde lucht te behouden is goede ventilatie noodzakelijk in ieder huishouden. In veel woningen wordt echter verkeerd of slecht geventileerd. Slechte ventilatie in de woning kan grotere en ernstigere gevolgen voor de gezondheid hebben dan de meeste mensen denken. Veelvoorkomende gevolgen van slechte ventilatie zijn tocht, vocht en gezondheidsproblemen.
Door de bewoners, huisdieren en planten wordt in een woning dagelijks erg veel vocht geproduceerd. Maar daarnaast dragen ook huisstofmijt, kooklucht en rook bij aan de luchtvervuiling in huis. Door goed te ventileren wordt deze vochtige en vervuilde lucht uit de woning afgevoerd. Goede ventilatie is onmisbaar, zeker als uw woning goed geïsoleerd is! Met name oude woningen zijn vaak slecht geïsoleerd, waardoor buitenlucht via kieren en naden de woning kan binnendringen.
Dit wordt natuurlijke ventilatie genoemd, tezamen met het bewust openzetten van ramen en deuren. In moderne woningen die goed geïsoleerd zijn, krijgt buitenlucht geen kans om het huis in te komen. In deze woningen moet dus actief gezorgd worden dat frisse lucht binnen kan komen. Veelal wordt hier voor een juiste ventilatie gezorgd door middel van het plaatsen van ventilatieroosters of het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem.
Onvoldoende ventilatie of zelfs het ontbreken van ventilatiemogelijkheden kan huisstofmijt en schimmels in de woning veroorzaken. Daardoor kan je hinder ondervinden van gezondheidsklachten. Klachten die ten gevolge van onvoldoende ventilatie kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld benauwdheid, hoofdpijn, hoesten, chronische verkoudheid en vermoeidheid. Als je of één van jouw medebewonders last heeft van astma, bronchitis of allergieën is goede ventilatie nog van veel groter belang. Herken je deze klachten en vermoed je dat dit te wijten is aan slechte ventilatie? Neem dan spoedig contact op met je huisarts en laat je adviseren over het verbeteren van het binnenmilieu in de woning.
Om jouw woning goed te ventileren is het belangrijk dat klepraampjes en ventilatieroosters de ganse dag en nacht openstaan. Zo zorg je voor een continue stroom van frisse buitenlucht. Extra ventilatie is vaak gewenst na het douchen (middels een badkamerventilator), na het koken (middels een dampkap) en tijdens het slapen (middels een ventilatiesysteem in de slaapkamer). Het is niet voldoende om de woning enkel te luchten door het openzetten van ramen of deuren. Een half uur later is er namelijk niets meer terug te vinden van de frisse lucht. Hierdoor kunnen vocht en schadelijke stoffen zich weer ophopen in de woning.
Het optimaliseren van het binnenklimaat in huis start natuurlijk met de juiste ventilatie. Om ervoor te zorgen dat je gezondheid niet achteruit gaat door slechte ventilatie kan je de volgende zaken ondernemen:
- Onderhoud de geiser, cv-ketel en ventilatiesysteem goed
- Laat je oude open geiser (indien aanwezig) vervangen door een nieuwe cv-ketel
- Breng een goede zonwering aan
- Houd gordijnen en vloerbedekking goed stofvrij en schoon
- Zorg voor extra ventilatie tijdens en na het koken en douchen
- Rook niet binnenshuis
- Pak vochtproblemen direct aan als u hier last van heeft
Vraagt u zich af of u wel voldoende ventileert en genoeg schone lucht in huis heeft? Hier kunt u achter komen door middel van een CO2 meter. Een CO2 meter meet de concentratie koolstofdioxide in de woning, waardoor u weet wanneer extra ventilatie nodig is. Dit is van belang omdat CO2 als oorzaak wordt gezein van bovengenoemde gezondheidsklachten. Naast dat dit goed is voor jouw gezondheid, kan je ook geld en energie besparen door enkel te ventileren wanneer dit nodig is.
Ventileer altijd, zelfs als je denkt dat de buitenlucht vuiler is dan de binnenlucht. De lucht in een woning is namelijk bijna altijd meer vervuild dan de buitenlucht. Indien je aan een drukke weg of in de buurt van een industrieterrein woont, open dan enkel de ramen en deuren die hier zo ver mogelijk vanaf liggen. Zo kan de schoonste lucht van buiten de woning binnenkomen.
Heeft er een ramp plaatsgevonden in de buurt of hangen er chemische stoffen in de buitenlucht? Sluit dan meteen alle ramen en deuren! Via open ramen en deuren kan vervuilde buitenlucht de woning inkomen, maar ook via ventilatieroosters en een eventueel aanwezig mechanisch ventilatiesysteem. Zorg tijdens een ramp dat alle ventilatieroosters in je woning gesloten zijn en dat het mechanische ventilatiesysteem uitgeschakeld is. Is er sprake van een collectief mechanisch ventilatiesysteem dat je niet kan uitzetten? Zet het systeem dan op de laagst mogelijke stand, zodat er zo min mogelijk schadelijke lucht de woning kan binnendringen.
Ventilatieland.be levert al jarenlang duizenden ventilatiesystemen aan particulieren en bedrijven. Wij mogen ons dus specialist noemen. Deze kennis willen wij met je delen. Als je een technische vraag hebt, schroom niet en neem contact met ons op. Mechnische ventilatie is erg belangrijk voor jouw gezondheid, dus onderschat het nut van een mechanische ventilator niet!